Starcraft 2

Starcraft 2 är uppföljaren till Starcraft som släpptes 1998 och tvåan släpptes 2010. I starcraft har man tre olika raser som man kan spela. De tre raserna är Terran, Zerg och Protoss. Terran är människor, Zerg är egentligen inte en ras utan består av flera olika raser som alla bidrar till deras svärm. Protoss är en utomjoridsk ras med avancerad teknologi.

Starcraft 2 släpps som en trilogi där första spelet heter Wings of Liberty och fokuserat kring Terran. Nästa del heter Heart of the Swarm och är fokuserat kring Zergs historia och den sista delen i trilogin som ska komma heter Legacy of the Void och har fokus på Protoss.

sc2terranzergprotoss

Trots att Starcraft II har en singel player-kampanj så är det ett utpräglat onlinespel. Starcraft var väldigt populärt som multiplayerspel och Blizzard bestämde sig antaligen för att fortsätta med sin vinnarsaga och utveckla Starcraft 2. För att mjölka ur så mycket som möjligt av konsumenterna så gör man det i tre steg istället för ett. Varje release kostar runt 500 kronor och man kan på så sätt mjölka ut ordentligt med pengar ur sina spelare. När man spelar Starcraft 2 så gör man det via deras Battle.net-server som är ett system med ligor för rankade spel och ett matchmaking-system. Man kan alltså med hjälp av Battle.net alltid hitta folk att spela mot. Det fina med det här är att man blir ihopparad med andra spelare som är lika bra som en själv. Ju mer man spelar desto mer exakt blir din ranking och desto jämnare kommer ditt motstånd att vara. Det vanligaste och mest populära är att man spelar en mot en. Men det finns även möjlighet för att spela två mot två upp till fyra mot fyra.

Lär dig spela Starcraft
Starcraft 2 är ett strategispel och målet är att slå ut motståndarens bas. Vinna gör man genom att slå ut motståndarens alla byggnader, eller genom att få motståndaren att ge upp. Spelet börjar med att man har sin huvudbyggnad och 6 stycken workers/arbetare. Valutan i Starcraft består av mineraler och vespene gas. Runt huvudbyggnaden där man startar så finns det alltid två källor till vespene gas och åtta mineralfält. Man vill ha så mycket resurser som möjligt så fort som möjligt och i början av spelet så brukar man så fort som man bara kan sätta sina arbetare på att börja hämta mineraler. Grundbyggnader och enheter kostar endast mineraler och de lite mer avancerade byggnaderna och soldaterna kostar både mineraler och gas. För att få optimalt med pengar så vill man ha tre arbetare per mineralfält och per gas-källa. För resurserna man får in gäller det sedan att så fort som möjligt smälla upp byggnader så att man kan börja bygga upp sina stridsenheter, utveckla dessa och expandera basen. Allt detta samtidigt som man vill störa motståndaren och förhindra denne från att göra detsamma.

Det finns otroligt många starka så kallade builds i Starcraft 2. Väldigt förenklat så är en build det du bygger och i vilken ordning. Det finns olika teorier om vilken build som är bäst i olika situationer. Vissa builds är fokuserade på att man tidigt har en stor arme som man attackerar motståndaren med med andra builds är mer inriktade på att ta spelet till late game och vilket oftast innebär att man har en svag arme tidigt och fokuserar på att få en så hög inkomst som möjligt av gas och mineraler och därigenom kunna bygga sin arme snabbare än motståndaren lategame. Denna del av spelet kallas ofta för macro game. Spelet i det stora hela, ett macrogame går ut på att man utökar sin arme, sina byggnader och baser snabbt och har en hög inkomst och därmed har råd att bygga, och förlora, mycket enheter utan att på så sätt bli utslagen. Vi har också något som kallas micro game och det är där man fokuserar på alla små detaljer. När man slåss med sina gubbar så vill man inte bara trycka på attack och sen hoppas att dom vinner utan man vill styra varje gubbe, eller grupp av gubbar individuellt för att skapa sig ett så stort övertag som möjligt. En förhållandevis liten arme kan slå en ganska stor arme om den som styr den lilla armen har bra micro managmenet och den med den stora har dålig, eller ingen alls.

För att bli duktig i Starcraft 2 måste man, utöver att ha bra strategi och överlista motståndaren ha väldigt bra både micro- och makromanagement. Överlag är Starcraft 2 ett roligt och bra spel men det kan ta ganska lång tid att utvecklas i det då det är otroligt mycket att tänka på och man måste ha koll på allting samtidigt. Men letar man efter ett roligt spel med stor utmaning så är Starcraft 2 ett hett tips.

Om man nu bestämt sig för att ge Starcraft 2 ett försök men tycker att det är svårt att komma in i spelet och lära sig och förstå hur det fungerar så kan du vara lugn. Det finns jättemånga otroligt duktiga och pedagoiska Starcraftspelare som streamar när de sitter och spelar. Bästa sidan att hitta dessa stream är på Twitch.tv. Här har ni en lista med olika streamkanaler som man kan titta på där man ser toppspelare spela och kommentera vad de gör. Det kan ta en stund att hitta dina favoritstreamare men det här är en utmärkt källa om man vill lära sig mer om spelet.