League of Legends

League of Legends

League of Legends (LoL) är ett lagbaserat dataspel som man spelar online. LoL är inspirerat av MOBA-spelens moder, Defense of the Ancients, Dota. Spelet släpptes 2009 och har sedan dess ständigt ökat i popularitet. Det finns i dagsläget 4 olika banor att välja mellan i LoL: Twisted Treeline, Summoners Rift, Crystal Scar och Howling Abyss.

Twisted Treeline är en lite mindre karta där man spelar tre mot tre.
Summoners Rift är huvudbanan och där spelar man 5 mot 5. I alla stora turneringar är det summoners rift som spelas.
Crystal Scar är en rund bana där man spelar en speltyp som heter Dominion. Det är en typ av capture the flag som är väldigt underhållande.
Howling Abyss är en ganska liten bana som är helt rak. Här får man inte välja champion och när man spelar på den här kartan är det vanligtvis ARAM man spelar. ARAM står för All Random All Mid och det går ut på att alla fem spelare går i mitten och man får inte välja champion utan man får en slumpmässig hjälte tilldelad.

LoL är ett så kallat free2play-spel (f2p) och det innebär att det är helt gratis att spela spelet. Det är helt gratis att skapa sitt spelkonto, ladda ned spelet och börja spela. Det finns ungefär 120 olika hjältar att välja mellan när man spelar. I varje spelomgång styr man en hjälte och man har mellan dessa 120 att välja mellan. När man kommer som ny spelare så har man däremot inte mer än 7-8 hjältar att välja mellan. Varje vecka så är det en så kallad Free Champion Rotation och den innebär att man varje vecka har ett antal hjältar som är gratis att prova på. Dessa skiftar med ungefär en veckas mellanrum och det är endast dessa hjältar man som ny spelare har möjlighet att spela. För att låsa upp andra hjältar så måste man köpa dem med antingen IP eller RP. IP blir man belönad med efter varje avslutad match. Man får nånstans mellan 50-150 IP efter en spelad match och för ett antal tusen IP så kan man låsa upp en ny hjälte.

RP är poäng som man köper för pengar. För dessa kan man också permanent låsa upp hjältar men man kan även köpa olika utseenden på dem. Varje hjälte har några olika utseenden och man kan för en liten summa låsa upp olika utseenden. Nedan har ni några exempel på hur dessa olika utseenden kan variera. Det bilden nedan visar är alltså några olika klädslar man kan få på samma hjälte. När det kommer till själva spelet så kan man inte köpa sig några fördelar med pengar jämtemot spelare som inte betalat något. Alla spelare har alltså samma förutsättningar i spelet oavsett om man satt in mycket, lite eller inga pengar alls. Även om spelet är gratis att spela, så är det många som sätter in pengar för att köpa dessa dräkter eller låsa upp fler hjältar snabbt.

katarina skins

Även om man kan spela spelet helt gratis så är det många som väljer att göra en insättning och låsa upp sina favorithjältar. Eftersom det är en rotation på hjältarna man kan spela så kan det dröja många månader innan samma hjälte förekommer i gratisrotationen igen och om man inte orkar spela ihop IP för att låsa upp hjälten kan man tycka att det är lättare att sätta in en hundring och låsa upp ett gäng hjältar.

Spelets gång

Här ska jag gå igenom hur det går till när man spelar en omgång. Första delen är gemensam för alla olika speltyper men efter inledningen så kommer denna del att delas upp i fyra delar, en för varje speltyp. Det fösta man gör när man bestämmer sig för att spela en match är att klicka på den stora röda Play-knappen högst upp i mitten i klienten. Därefter väljerman speltyp. När man valt speltyp får man välja om man vill starta eller bjuda in kompisar. Om man ska spela själv så klickar man bara på ”match me with my team mates” och om man vill spela med kompisar klickar man på ”invite team mates”. Om man väljer match me with my team mates så börjar spelet söka efter andra personer som också vill spela. När spelet hittat lagkamrater och motståndare åt dig kommer en ruta upp som säger att en match är hittad och du får välja att acceptera eller neka inbjudan. Vanligtvis klickar man så klart acceptera och kommer då in i champion select där man ska välja vilken gubbe man spelar. Lite beroende på vilken speltyp man väljer så ter sig det här lite annorlunda och vi går därför över till de olika spelen nu.

Summoners rift
I summoners rift så har man fem olika positioner där varje spelare ska ta hand om en position. Det finns tre vägar att gå, en top, en mitten och en på botten av kartan. Man har vanligtvis en spelare top, en spelare mid och två stycken i botten samt en som går i det som kallas jungeln. Varje lag har ett antal neutrala platser på sin spelhalva där det finns monster som man kan döda för att få pengar och erfarenhet som används för att nå högre level. Personen som går i junglen använder dessa monster i huvudsak för att få pengar och experience samt att denne försöker att hjälpa de andra lansen genom att smyga dit och attackera motståndaren i bakhåll. I bottenlanen har man två spelare där en är en så kallad AD-carry eller Marksman. Den andra är en support vars uppgift är att skydda och hjälpa AD-carryn så att denne får mycket experience och pengar genom att döda minions och motståndarna. Man väljer alltså sin position, vilken hjälte man vill spela och när man är klar så klickar man på ”lock in” vilket innebär att man låser fast sitt val och nu är redo att spela. Det finn också något som kallas runes och masteries som man kan ändra i när man väljer hjälte för att anpassa dessa så att de passar perfekt för just den hjälte man nu ska spela. Dessa runes och masteries kan ge lite extra skada, hp, armor och liknande till din hjälte. När denna del är avklarad börjar spelet.

Varje lag börjar vid sitt Nexus och målet är att förstöra motståndarens nexus innan de förstör ditt eget. Som hjälp i detta har man dels torn som står utplacerade på kartan samt att det med jämna mellanrum kommer minions, små ospelbara monster, från ditt nexus och dessa vandrar sedan i de tre lansen mot motståndarens bas. På mitten av kartan möts ditt lags minions med motståndarlagets minions och de börjar slå på varandra. Ditt mål här är att döda motståndarens minons då den som ger en minion det dödande slaget får pengar. Man vill alltså ge det dödande slaget till så många minions som möjligt för att få mer pengar än motståndaren och där igenom bli starkare snabbt.

I varje lane står det 3 torn placerade på vardera sidan av kartan som man vill slå sönder. Dels så får alla i laget lite pengar när man slår sönder ett torn, och sen så gör det att man kan ta sig närmare motståndarnas bas. Det går inte att slå sönder torn nr 2 utan att först ha slagit sönder torn nr 1. Om man går nära tornet så börjar det skjuta på dig och man vill därför alltid ha sina minions med sig när man ska slå ned tornet då tornen skjuter på minions i första hand. Så med ett gäng minions kan man slå länge på tornet utan att behöva oroa sig för att bli skjuten av det.

Kort och gott, slå ned motståndarnas torn och slå sönder deras inhibitor innan de lyckas göra det samma mot dig och ditt lag.

Twisted Treeline
Twisted Treeline fungerar som Summoners rift med den största skillnaden att det bara är två lanes och man är tre spelare i varje lag. I Twisted Treeline har man oftast en person per lane och sedan en i jungeln som springer omkring och försöker ordna bra bakhåll så att du och dina lagkamrater kan döda motståndarna och vinna ett försprång.

Crystal Scar
Crystal Scar är en rund karta där man har stationer. Det gäller att överta dessa stationer och hålla dem i sitt lag så länge som möjligt. Det finns fem stationer och man tar över dem genom att ensam, eller med en lagkamrat, stå på stationen några sekunder. Man vill ha fler stationer under sitt lags kontroll än vad motståndaren har och ju längre man har det testo mer försprång får man. I Crystal scar så börjar man med ett antal poäng som sakta tickar nedåt, ju fler stationer man har under sin kontroll desto snabbare tickar motståndarens poäng ned. Spelet är slut när ena laget får slut på poäng.

Howling Abyss
Howling Abyss är det som kallas ARAM, all random all mid. Där får man inte välja vilken hjälte man vill spela utan man blir tilldelad en av de spelare man har låst upp på sitt konto. I ARAM kan man också ha upp till två Re-Rolls. Det innebär att om man får en hjälte som man inte vill spela så kan man Re-rolla upp till två gånger för att få en annan hjälte. Dessa re-rolls förnyas när man spelat några omgångar och man har alltså inte två stycken hela tiden. Det kan därför vara bra att hushålla med dem något för att alltid ha minst en Re-Roll om man får någon hjälte man absolut inte vill spela.

Aram går också ut på att slå sönder motståndarens nexus. Men istället för 3 eller två lanes som det är i Summoners Rift och Twisted Treeline så är det bara en. Det finns heller ingen jungel.