Cosplay

Cosplay

Namnet cosplay kommer från japanskan kosupure som betyder ungefär costume play och det är en typ av framträdande och maskerad. På senare tid har cosplay blivit populärt världen över och det anordnas ibland även tävlingar där man utser bästa utklädnad. I japan innefattar cosplay i stort sett all form av utklädnad, från forntid till framtid även om det mest kända i den här delen av världen är när man klär ut sig till figurer från tv-serier och dataspel. Målet är att portärttera sin favoritfigur så gott man kan och om man söker lite på nätet så kan man hitta både otroligt välgjorda och inspirerande cosplays likväl som sådana man helt önskar att man aldrig sett.

Det är oklart hur det hela började men om man får spekulera och gissa lite så känns det rimligt att någon bestämde sig för att klä ut sig till sin favoritkaraktär och besökte ett konvent med denna klädsel. Någon, eller några, andra blev inspirerade och bollen hade satts i rullning. I sverige är intresset relativt lågt men det växer stadigt och det finns ett par konvent och möten i Sverige per år där människor möts i sina favoritfigurers klädsel.

Om man ska framträda i cosplaykläder så är det kotym att man har gjord dem själv och inte köpt dem i någon butik eller över nätet. Även om det självklart förekommer att folk uppträder och går omkring i köpta kläder så är det många som gjort dem sjäva och om man tittar på hur otrolig välgjorda vissa dräkter är så kan man inte annat än att imponeras över hur otrolig duktiga många är.

Pixelninja är en känd cosplayare och är kanske mest känd för hennes porträtterande av Samus från Nintendospelet Metroid. I bilden nedan ser ni henne i sin Metroid-outfit

pixelninja

Utan att veta speciellt mycket om henne så verkar hon vara hängiven till sitt cosplayande och om man följer hennes blogg på pixelninjas hemsida så kan man se bilder från hennes bröllop som verkade gå i cosplayens tecken och bakelserna på bröloppet hade alla gamla TV-spelssymboler. På bordet fanns bakelser med Master Key från Zelda – A Link to the Past, stjärnan som gör Mario odödlig i några sekunder och på toppen på en av tårtorna så ser man Link och Celda ståd bredvid varandra.

All cosplay är inte lika fin och välgjord som pixelninjas och det finns ett gott om exempel på cosplaydräkter som kanske inte gör sig fullt så bra som andra. Nedan har ni några exempel på cosplaydräkter som kanske inte vinner någon tävling. Värt att understryka dock är att jag tycker om all cosplay. Oavsett resultatet så är det roligt att se människor som är så passionerade över något att de anstränger sig för att göra en dräkt och klä ut sig, även om resultatet kanske inte alltid är jätteimponerande och vackert. Här har ni två bilder på mindre framgångsrika cosplays, men ändock uppskattade och underhållande

.
bad cosplay1 bad cosplay2

 

Tycker man att det här med cosplay verkar roligt och om man vill deltaga så finns det ett antal events i Sverige där man kan klä ut sig och delta. Några exempel på dessa är UppCon, NärCon, Confusion, Skecon, FoxCon, KifuCon, ChillCon, PicaCon och några fler.

League of Legends som vi skrivit om är i dagsläget väldens antaligen mest populära spel och det finns ungefär 120 olika champions att välja mellan. Dessa förekommer ofta i cosplaysammanhang och på tävlingar i spelet anordnade av tillverkarna Riot Games så har de ofta småtävlinga för bästa cosplay. Det finns många imponerande kostymer från dessa events och nedan har ni några exempel på cosplay från League of Legend.

lol cosplay ahri
lol cosplay nidalee lol cosplay leona

Det här med cosplay har också blivit en grej på internet där det känns som att fokus har flyttats från att porträttera sin favoritkaraktär så bra som möjligt, till att vara så sexig som möjligt. Kläderna är minimala och poserna som dessa cosplayare står i på bilderna kan inte annat än att tolkas som en sexualisering av deras karaktärer. Men jag är inte här för att döma, utan för att informera och vad vore detta inlägg utan ett par exempel av dessa typer av cosplay. Vissa av dessa dräkter är dock så klart fina och välgjorda och de är överlag en riktigt bra cosplay-outfit men focus har flyttats från själva kostymen till sexualiteten hos personen som bär den, eller personen som ska porträtteras. Hur som helst, håll till godo, här kommer några exempel på sådana som i alla fall jag upplever som sexualiserade cosplays.

cosplay wonderwomancosplay jessicarabbit2  batmancosplay

 

Vill man se mer av den här varan så kan man besöka http://hot-cosplaygirls.com eller imgur och deras avdelning för cosplaygirls.